Единственият гол за страната ни бе дело на Кирил Десподов

Отборът на България стартира със загуба от Швейцария световните квалификации за Катар 2022. На стадион „Васил Левски” в София родните национали отстъпиха с 1:3 на своя съперник, а единственият гол за България бе дело на Кирил Десподов през второто полувреме, съобщава gong.bg.

Двубоят на стадион „Васил Левски” започна с натиск на гостите, които в първите пет минути изцяло владееха топката и атакуваха вратата на Пламен Илиев. Секунди след първия съдийски сигнал Димитър Илиев получи неприятен удар в главата и трябваше да получи лекарска помощ, за да бъде спряно кръвотечението от носа на нападателя.

Георги Костадинов е новият капитан на България

Проблемите за България започнаха още в 7-ата минута, когато резултатът бе открит. След пробив на Родригес по лявото крило, топката бе центрирана в наказателното поле, където Емболо надигра Занев и с глава насочи топката в мрежата на Пламен Илиев.

Само две минути по-късно Занев отново закъсня и не успя да се намеси срещу Сеферович, който получи пас отляво и с лекота стреля между краката на бранителя за 2:0. В 13-ата минута ситуацията за националите ни стана кошмарна. След нова грешка в отбрана, Шакири получи по десния фланг, навлезе в наказателното поле и центрира ниско успоредно на голлинията, Пламен Илиев пробва да блокира удара, но топката мина под плонжа му и влезе във вратата. В крайна сметка, в официалната статистика като голмайстор бе записан Цубер, който обаче игра с топката, след като тя пресече голлинията. 

Обявиха групата на националите за началото на световните квалификации (ВИДЕО)

Футболистите на Ясен Петров така и не успяха да се отърсят от шока и трудно успяваха да организират каквито и да е атаки към противниковата врата. Гостите продължиха с лекота да владеят топката и да разиграват предимно в половината на българския тим.    

Едва в 29-ата минута домакините организираха първата си смислена атака, която дойде след самостоятелен пробив на Кирил Деспосов. Нападателят на „Лудогорец” обаче не успя да намери свой съотборник в наказателното поле на швейцарците и така опасността за гостите пропадна.   

 

Снимка: БТА

В предпоследната минута на първата част само късметът попречи на швейцарците да увеличат преднината си. Цубер получи отляво и центрира пред Пламен Илиев, където Хари Сеферович стреля с глава, но покрай вратата.

Втората част започна отлично за България. Не бе изминала и една минута, когато Кирил Десподов реализира красиво попадение. След грешка на Фройлер, който не успя да комбинира със свой съотборник и предостави топката на Десподов. Нападателят стреля от близо 20 метра и не остави шансове на вратаря.

Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия излъчват съвместно откриването на UEFA EURO 2020™

При удара Десподов бе атакуван от бранител на гостите и получи удар в глезена, което наложи смяна. На негово място се появи Спас Делев, който секунди след появяването си в игра си спечели пряк свободен удар пред наказателното поле на Швейцария. Самият Делев се нагърби с изпълнението, но стреля в стената и топката излезе в корнер.  

В първите минути на втората част домакините показаха далеч по-добро лице в сравнение с това от първото полувреме. Футболистите на Ясен Петров действаха далеч по-агресивно и гледаха по-сериозно към противниковата врата, което принуди гостите да допускат грешки при изнасянето на топката.

Снимка: БТА

В 61-ата минута България пропусна златен шанс. След центриране от фал на Спас Делев, Георги Костадинов имаше възможност да стреля от два метра, но вратарят на гостите Зомер бе на мястото си и успя да отрази удара.  

Спас Делев имаше нова възможност да стреля към противниковата врата в 76-ата минута. Той проби много добре отляво, преодоля защитник на Швейцария и стреля от малък ъгъл, но ударът му бе блокиран. Последва добавка от Чочев, който също не сполучи.

Десет минути преди края на срещата Гранит Джака имаше отличен да увеличи преднината на своя тим. След центриране от корнер топката бе изчистена пред наказателното поле на България, където Джака реши да стреля от воле и бе много близо до това да изненада Пламен Илиев. За щастие на родния вратар обаче, топката профуча покрай десния страничен стълб.  

Световна квалификация, група C

Стадион: „Васил Левски”, София

Рефер: Никола Дабанович (Черна гора)

България (3-4-2-1):  23 Илиев - 14 Д Димов, 15 Божиков, 3 Занев – 2 Попов, 16 Малинов (18 Чочев), 7 Костадинов (к), 6 Сисиньо (21 Цветанов), 17 Йомов (12 Ил Илиев), 11 Десподов (11 Делев) – 20 Илиев (19 Атанас Илиев)

Селекционер: Ясен Петров

Швейцария (3-4-1-2): 1 Зомер – 13 Родригес, 5 Аканджи, 4 Елведи – 14 Цубер (17 Закария), 10 Джака (к), 8 Фройлер (15 Соу), 2 Мбабу – 23 Шакири (11 Варгас)– 7 Емболо (18 Мехмеди), 9 Сеферович (19 Гавранович)

Селекционер: Владимир Петкович