Вижте кой е той

Ива Митева от "Има такъв народ" е новият председател на 45-ото Народно събрание. Тя беше избрана със 160 гласа "за", нито един "против" и 74 "въздържал се" от гласувалите в пленарна зала. От дистанционно участващите в заседанието депутати още трима се обявиха "за" номинацията й, а един гласува "въздържал се".

Първото заседание на новото Народно събрание В СНИМКИ

"Заставам с голямо вълнение на тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност", заяви Митева веднага след избирането си. 

"Уважаеми колеги народни представители, поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се парламентаристи да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги", допълни новият председател на НС. 

"Има такъв народ" внася още днес предложения за промени в Изборния кодекс

От трибуната тя подчерта, че на 4 април повече от половината български избиратели са изпълнили обществения си дълг и са дали своя глас, за да се конституира Народното събрание. "Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми за ясно, предвидимо и стабилно законодателство, дело не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане", категорична бе Митева.

"Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание, като конституционните норми, свързани с парламентарния контрол, изслушването на органите на съдебната власт и на органите, които изцяло или частично се избират от парламента,  се изпълнят със съдържание. Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа", призова от трибуната тя. 

Коя е Ива Митева? 

Ива Митева е избрана за депутат от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов в листата на „Има такъв народ”. Тя е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Завършила е висше образование в СУ „Св. Кл. Охридски“ през 1996 г. Отчислена е с право на защита като докторант по докторска програма „Конституционно право на РБългария“ в Института за държавата и правото към БАН. Професионалният си стаж е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието. В момента е хоноруван преподавател в НБУ, департамент „Право”.

 

 

45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва

След избирането й за председател на Народното събрание и речта й, новите депутати гласуваха и кандидатурите на нейните нови заместници. За такива бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от БСП, Виктория Василева от „Има такъв народ”, Мукаддес Налбант от  ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!”.

За парламентарни секретари бяха избрани: 

ГЕРБ-СДС: Маноил Манев, Христо Гаджев

"Има такъв народ": Кирил Симеонов и Петър Димитров

БСП: Филип Попов и Стоян Мирчев

ДПС: Мастън Мастънов и Сезгин Юсеин Мехмед

"Демократична България": Димитър Найденов и Иван Велов

"Изправи се! Мутри вън!": Станислав Колев и Минко Ангелов

Председатели, заместник-председатели и секретари на парламентарните групи:

Председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова. Нейни заместници са Александър Ненков, Румен Христов, Тома Биков. Секретар на групата е Евгения Алексиева.

Председател на парламентарната група на „Има такъв народ” е Тошко Йорданов Хаджитодоров. За заместник-председатели са избрани – Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев. Секретар на парламентарната група е Иво Атанасов.  

Корнелия Нинова беше избрана за председател на парламентарната група „БСП за България”. За заместник-председатели бяха определени Георги Свиленски, Крум Зарков, Христо Проданов, Атанас Зафиров, Иван Иванов, Християн Вигенин. За секретари на парламентарната група са избрани Ирена Анастасова и Филип Попов.

Председател на парламентарната група на „Демократична България” е Христо Иванов. За заместници са избрани Цецка Бачкова, Надежда Йорданова, Владислав Панев.

Мая Манолова ще е председател на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!”. Заместник- председател е Николай Хаджигенов. Секретарите са Драгомир Ушаков и Станчо Ставрев.