Повечето от починалите са се задушили

Трагедия в Израел. 45 души загинаха, а повече от 150 бяха ранени при блъсканица на религиозен фестивал. Премиерът на страната нареди пълно и подробно разследване на причините. Утре в Израел е ден на траур.

Хиляди хора се събрали на гроба на равин от втори век за нощна молитва, последвана от песни и танци.

„Всичко стана, когато няколко души започнаха да тичат, стана бъркотия. Полицаите крещяха. Само след половин час изглеждаше като място на атентат”, обясни Хаим Коен.

Сред загиналите има жени и деца, въпреки че те са били разделени от мъжете. Блъсканицата започнала, след като няколко души се спънали на стълби, а след тях много други продължили да падат.

„Бях вътре, където е кладата за фестивала. Беше много претъпкано  -сигурно 60 или 70 000 души. Нямаше къде да мръднеш. Изведнъж хората започнаха да падат по земята. Много от тях”, обясни Висе Исраел.

ПОКЛОНЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Голямата джамия в Мека остана празна

Много от жертвите останали незабелязани, докато от озвучителната система не прозвучал призив всички да се разпръснат, защото нарушават мерките срещу коронавируса.

„Получихме информация за много ранени. Отидохме на мястото, започнахме да преглеждаме. За съжаление, се оказа, че има 44-ма починали и повече от 100 с различни по степен наранявания”, коментира парамедикът Лиад Охана.

Събитието е едно от най-големите събирания на хора в Израел от началото на пандемията.

„Ще проведем подборно, задълбочено и сериозно разследване, за да сме сигурни, че такова бедствие няма да се повтори. Искам да обявя неделя за ден на национален траур. Нека всички да бъдем заедно в скръбта със семействата на жертвите и да се молим за оздравяването на пострадалите”, призова премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Планината Мерон се смята за едно от най-свещените места в еврейската религиозна традиция и на нея се извършват ежегодни поклонения.

Няма данни за пострадали българи при инцидента, съобщават от Външното ни министерство. Посолството на Република България в Израел е в постоянен контакт с местните власти. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Израел на телефони: : + 972 3 696 13 61; +972 547640089; +972 545954379.

Трагедия с тийнейджър разтърси футболния свят

Премиерът в оставка Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева изказаха съболезнования към близките на загиналите. 

"Изразявам най-искрени съболезнования към Израел и еврейската общност и специално към семействата и близките на загиналите по време на трагедията на планината Мерон", написа Борисов във Facebook.

"В тези времена на скръб сърцата и мислите ни са с приятелския еврейски народ. Моля да предадете израза на дълбокото ми съчувствие и съпричастност към болката на семействата на загиналите, както и да отправя надежда за бързо възстановяване на пострадалите‘‘, пише в съболезнователното послание министърът в оставка Захариева.

Редактор: Станимира Шикова