Разговорите на „Дондуков” 2 ще са в сряда

Преди първия работен ден след Великден политическите страсти у нас пак се нажежиха. Ябълката на раздора този път се оказа сформирането на новата Централна избирателна комисия. 

ГЕРБ повториха твърдението си, че тя щяла да е под влиянието на президента. 

Парламентарно представените партии избират кандидатите си за членове на ЦИК

Слави Трифонов обвини досегашните управляващи в лъжа, както по темата за ЦИК, така и по редица други въпроси. 

Към фронта анти-ГЕРБ за ЦИК се присъединиха от „Изправи се! Мутри вън!” и „Демократична България”. А ръководството на БСП се събра извънредно, за да посочи своите кандидати за ЦИК. 

Още преди да седнат на масата за преговори на „Дондуков” 2 за новата Централна избирателна комисия от партиите дойдоха и предположения. 

Слави Трифонов отговори на ГЕРБ за Изборния кодекс

„Мога отсега да кажа, че председател ще бъде най-вероятно от партията на депутата Трифонов, зам.-председател някой от другите”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов. 

Той критикува и новият начин за избиране на ръководство на избирателната комисия, който предполага жребий, ако партиите не се разберат сами. 

„Ще взимат сферата от Канал 1, където джуркате тотото, ще слагат топчета и ще джуркат. И който му се падне председател, ще е председател. Дотам я докараха, страхотно изборно законодателство, ще джуркаме топчета, за да определяме член на ЦИК”, заяви Борисов. 

От „Има такъв народ” отказаха коментар за това дали ще искат председателския стол. Във Facebook обаче се появи коментар на лидера на партията Слави Трифонов за това, че критериите за избор са ясни и „президентът няма никакви правомощия да определя сам членовете на ЦИК”. 

А първи името на своя кандидат обявиха от „Изправи се! Мутри вън“, които ще предложат досегашния председател на Обществения съвет на ЦИК – Росица Матева. 

„Търсим хора, които са наясно с изборите, хора, на които можем да се доверим по отношение на тяхната безпристрастност”, обясни Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!”. 

От най-малката парламентарна група коментираха и критиките на ГЕРБ за това ще работи ли новата ЦИК в полза на президента. 

„Борисов, както обикновено, говори пълни глупости. Какво означава ЦИК на президента? Президентът подписва указ, всъщност този ЦИК е на парламента отново. Точно както беше предишния път”, заяви Хаджигенов.

„Демократична България” също вече имат няколко идеи за свои кандидати, но ще ги обявят първо пред президента. Не се притесняват, ако председателят бъде избран с жребий. 

„Не е важно от коя политическа сила ще бъде предложен председателят на ЦИК-той трябва да има професионални качества”, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България”.

А за да определят своите хора в ЦИК от БСП се събраха на извънредно заседание. Без очаквания за лидерско място. 

Имената на двамата кандидати на ДПС ще станат ясни утре.

За утре пред президентството беше предвиден протест от симпатизанти на ГЕРБ, Бойко Борисов обаче ги призова да го отменят.

А преди консултациите с партиите за новата Централна избирателна комисия, президентът ще направи последен опит за съставяне на правителство. В 11:00 часа държавният глава ще посрещне на „Дондуков” 2 БСП, за да им връчи и третия проучвателен мандат. След заседание на Националния съвет на партията на Велика събота обаче от левицата обявиха, че ще върнат папката веднага.

Изпълнителното бюро на БСП заседава извънредно

„Няма повод да има промяна. На Националния съвет на БСП го обсъдихме, чуха се различни мнения, но 99% от членовете бяха за това решение”, заяви Ирена Атанасова от БСП.

Така след третия неуспешен мандат идва ред на предсрочни парламентарни избори, на които да изберем 46-то Народно събрание. Датата на вота ще стане ясна с указ на държавния глава, като със същия акт той ще разпусне и парламента. Тогава властта отива в ръцете служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.