17 % по-малко разводи и 24 % по-малко бракове през 2020 г. в сравнение с година по-рано

България е сред страните в Европа с най-малък брой разводи. На какво се дължи това – дали просто не се женим или владеем някои тайни техники на семейната хармония, дали сме по-търпеливи или просто умеем много да търпим – за смисълът и тайните на добрите отношения – преди по време и след брака, в "Социална мрежа" гостуват адвокатът Йорданка Бекирска, медиаторът Катина Клявкова и Михаела Джоргова от асоциация „Общество и ценности“.

Джоргова споделя, че е предрекла, че във времена на пандемии семействата още повече се сплотяват и ще има намаляване на броя на разводите.

"17 % по-малко разводи и 24 % по-малко бракове през 2020 г. в сравнение с година по-рано", съобщи тя.

Горещите звездни романси, завършили с раздяла (ГАЛЕРИЯ)

Катина Клявкова от своя страна съобщи за бум на медиациите, предимно онлайн, но ефектът е положителен в 90 % от случаите. Според нея за разлика от психотерапията, медиацията помага и на двете страни.

Тя приканва да не се чака натрупване на негативни емоции, за да се премине към раздяла и посъветва да поговорим с другия за ценностите си, за да знаем дали да встъпим в брак и кога и как да излезем.

По думите на адвокат Бекирска когато медиаторът не се справи ефективно, се стига до съд. А за миналата година има спад в разводите до 9000.

Специалистът споделя, че обикновено раздялата завършва с взаимна вина, а между 7 и 14 пъти една жена предприема стъпки към развод или раздяла.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.