Допълнителните разходи ще са за сметка на фирмата-изпълнител

Спешно започва изграждането на аварийни площадки на Околовръстното шосе на Пловдив. Целта е да се ограничат инцидентите и задръстванията.

Шофьорите, които ежедневно преминават по Околовръстното шосе, са категорични - мантинелите са опасни и трябва да бъдат преместени след банкета или премахнати.

Пътят е изключително натоварен. Трасето свързва АМ “Тракия“ с Асеновградско шосе. Оттук преминава целият трафик към 6 села, индустриалните зони и най-голямото зеленчуково тържище в Южна България.

Пловдивски села с подписка срещу мантинелите на Околовръстното

Там движението е много натоварено, той като борсата всичките тирове и камиони, които зареждат и доставят стока, така че опасността  трябва да бъде отстранена.

Кметът на Пловдив също смята, че е допуснат пропуск при ремонта на Околовръстното.

"Не може на Околовръстното на София локалът да е по-широк от нашето Околовръстно. Вместо да облекчава, трафикът да носи негативи", каза Димитров.

След инспекцията от Пътната агенция заявиха, че мантинелите няма да бъдат премахнати, но признаха,че в 14-километровия участък няма аварийни отбивки. И проблемът ще бъде отстранен.

"Ще се постараем да изградим такива аварийни площадки за спиране, там където е възможно в обхвата на транспортната територия.  Те ще са големи, колкото да могат да побират един камион и един автомобил", заяви инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

Изграждането на аварийните площадки ще започне до две седмици. То ще е за сметка на фирмата-изпълнител. За реконструкцията на Околовръстното шосе държавата плати 25 милиона лева.

За да се избегнат дългите процедури по отчуждаване на имоти, аварийните площадки ще бъдат направени върху общински площи на пътя.