От болничното заведение се изземват документи

Полиция и прокуратура влязоха в белодробната болница в Благоевград. По информация на NOVA от болничното заведение се изземват документи по образувано досъдебно производство.

 

 

Полиция блокира входовете на белодробната болница тази сутрин и започна продължителна и щателна проверка на документи. От прокуратурата обясниха само, че е образувано досъдебно производство. По всяка вероятност проверката е свързана със сигнал от доктор Екатерина Чимева, която работи в болницата, а в момента е в болничен. В началото на годината тя обвини ръководството в редица нарушения.

„Настанявани са хора, които не са присъствали, а са водени по пътека, пускан им е лист за приемане, фалшиви изследвания и те са фигурирали само като постъпили,  но не са лежали в болницата. Свидетел съм на това, защото съм работила в стационара и точно такива листове са ми попадали и съм писала анамнези и статуси на хора, които не са там. Лично съм ги писала”, каза тя.

Д-р Чимева е категорична, че неправомерно са раздавани огромни заплати на едни и твърде ниски възнаграждения на други. Най-много получавал д-р Петър Георгиев, директор на болничното заведение.

„Той взима 6 хиляди лева, аз взимам 850 лева. Колеги, които са на мое равнище, взимат по 2000 лева, колеги, които са на половин длъжност, взимат по 1000 лева основно заплащане”, посочва Чимева.

Та е изпратила сигнала и до Общинския съвет в Благоевград. Оттам го препратили към Агенция „Медицински надзор”, но нарушения не били констатирани. 

„Тази проверка, в капацитета, в който Агенцията има право да обследва, не е доказала никакви нарушения. Естествено, най-тежкият орган в случая ще бъде прокуратурата”, заяви и.д. председател на Общински съвет Благоевград Гергана Муртова.

Д-р Чимева е категорична, че в болницата нередностите са налице. „В болницата има достатъчно доказателства и затова сега прокуратурата се занимава с този въпрос”, категорична е тя.

Белодробната болница днес остана отворена само за най-спешните случаи.

В последните месеци болницата освен като белодробна, функционира и като COVID-сектор.