Разследването е продължение на разказа на момче, пребито заради открадната "полицейска трева"

Преди време ви разказахме историята на момче, отвлечено и пребито от полицейски служители и няколко криминално проявени мъже. От разказа на Фарук Манаф стана ясно, че гаврите и бруталния побой са заради открадната марихуана. Защо я наричат „полицейска“ трева? Със знанието на Министерството на отбраната ли е отглеждана  във военен имот, с отпаднала необходимост ? За това и за последвалите заплахи над Манаф и семейството му, веднага след като излъчихме нашето разследване, разказват Тина Ивайлова и екипът на Glasnews.bg.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Говорят жертвите на полицейски произвол в Пловдив (ЧАСТ I)

оенните складове, които се намират в имот над село Войнягово, община Карлово, от 2000 г. са с отпаднала необходимост за Българската армия и се управляват от Министерството на отбраната. Имотът е охраняван до 2017.г, като решението е взето заради неговото местоположение. Разположен е в труднодостъпна местност –терен от 227 дка горски фонд и 2 декара земеделска земя. В момента имотът, освен, че е под прякото управление на Министерството на отбраната, е със статут на публична държавна собственост.

Интересът ни за това какъв е статутът на имота дойде,след като открихме, че там е отглеждана марихуана. По наша информация незаконната дейност се извършвала в продължение на близо 4 години. Периодът съвпада с премахване на охраната от обекта. В района за никого не е тайна, че вилата, постройките и имотът се ползват от Симеон Иванов с прякор Главата.

Той беше единият от задържаните през май при акцията на прокуратурата и Вътрешна сигурност в Пловдив. Оттогава в ареста са част от ударната бригада на пловдивската полиция -началникът на Трето РУ-Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков, както и Дилян – под прякор Дидо Ръкавичката. Последните двама са с повдигнати обвинения заради отвличане и побой над Фарук Манаф. След като излъчихме този запис, разследващите установиха кой е човекът, отправил заплахите. Засега това е следствена тайна.

Докато Фарук е в ареста, разпитани и пребити са още много хора в РУ в Карлово. Само няколко се престрашават да подадат жалба. Един от тях е Кирил Рашев.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Говорят жертвите на полицейски произвол в Пловдив (ЧАСТ II)

„Закараха ме в карловското РПУ, където ме качиха първо при началника. Той ме попита дали знам ли за какво съм там. Единият от полицаите каза, че ще направи всичко възможно да ме уволни от работа. Последва побой. Имаше удари с палка в тила, в главата, гавриха се с мен, обиждаха ме.  6 часа тормоз, имах болки в главата, бедрата ,бъбреците. За да подпиша показанията срещу Фарук, те ги бяха подготвили на един лист предварително. Аз естествено отказах”, разказа той.

Дилян Дуралийски, който не се познава с Фарук, също твърди, че подписва листовете, подготвени от полицейските служители от Карлово.

Кое накара карловските полицаи да проявят тенденциозност и полицейски произвол?Дали действията им имат нещо общо с предходните събития, при които полицай отвлича човек, за да търси открадната трева? Защо за карловските полицаи беше толкова важно да компрометират отвлечения Фарук? Кой разпореди атаките срещу него и заставянето на хора да подписват готови написани показания, чрез забранени способи и средства? Услуга между полицаи ли е или нещо друго? Надяваме се скоро да получим официално становище по тези въпроси от компетентните институции.

По информация на NOVA не само криминалното им минало е това, което свързва всички пребити и набелязани. Става ясно, че общото между тях е откраднатата полицейска трева. Всички потърпевши живеят близо до района над село Войнягово, който, както стана ясно, е управляван от Министерството на отбраната и в който от няколко години Симеон Иванов –Главата отглежда коне. В официално становище на МО става ясно, че имотът не е отдаван под наем. А това означава, че Иванов се е самонастанил незаконно.

Само коне ли са отглеждани там? Как се отглежда марихуана във военен имот - гледайте във видеото.