Това предлага румънският вицепремиер

Румънският вицепремиер Дан Барна предлага серия от мерки за увеличаване на броя на ваксинираните лица, включително ограничения за неваксинираните при посещение в моловете и организиране на томбола за насърчаване на ваксинацията в селата, съобщава сайтът Зиаре.
Дан Барна беше попитан от журналисти днес дали се обсъжда въвеждането на някакви облекчения за ваксинираните или ограничения за неваксинираните. Той потвърди, че на заседание на коалицията тази седмица са обсъдени различни варианти.

Доза от ваксината на AstraZeneca влияе значително на новите варианти на COVID

"Ясно е, че трябва да предложим мерки по модела на другите европейски страни, за да продължим да насърчаваме ваксинацията", посочи Барна, като отбеляза, че някои страни вече са обвързали достъпа до някои неналожителни услуги с ваксинацията.

"Например ходенето на мол през уикенда, което е неналожителна услуга, да бъде обвързано с извършена ваксинация, тоест ваксинираните лица да могат да ходят в мола през уикендите, а останалите - през седмицата", посочи вицепремиерът.
Той каза още, че се обмисля възможността за организиране на томболи в селата, наградите от които да бъдат земеделска техника, за да се насърчи ваксинацията сред селското население.
Барна напомни също така, че парламентът вече е одобрил закон, който дава по един свободен ден за всяка поставена доза от ваксината.

"Ако искаме да не се връщаме пак към периода на ограниченията, които ни измъчваха толкова много, е необходимо да се ваксинираме", подчерта Дан Барна.
Според данни от вчера в Румъния са поставени 9 281 707 дози ваксина на 4 918 657 души, от които 4 762 837 са със завършена схема.