Това е първата тяхна среща очи в очи от началото на пандемията

Среща в Кремъл между руския президент и германския канцлер. Владимир Путин посрещна Ангела Меркел с букет преди да започнат разговорите. Двамата са обсъдили редица теми, сред които Украйна, Либия, енергийни въпроси и ситуацията в Афганистан.

Снимка: БГНЕС

Руският президент заяви, че другите държави не трябва да се опитват да налагат ценностите си върху тази страна. Меркел е поискала критикът на Кремъл Алексей Навални да бъде освободен, а Путин отговорил, че присъдата му не била политически мотивирана. 

„Необходимо е да бъде прекратена безотговорната политика по налагане отвън нечии чужди ценности и строене на демокрация по чужди мерки, без да се отчитан нито историческите, нито националните, нито религиозните особености, като напълно се игнорират традициите, по които живеят другите народи. За нас е особено важно сега да не допускаме проникването на терористи от всякакъв вид на териториите на съседните на Афганистан държави, включително и като бежанци”, обясни Путин. 

 


„Опасността от сериозен тероризъм в Афганистан може да бъде контролирана в момента. Ситуацията се подобри от 2001-ва насам. Но не можем да го изключим напълно. Затова се съгласихме, че международната общност трябва да се обедини срещу възраждането на тероризма от Афганистан”, посочи Меркел.