Премиерът посети българо-турската граница в района на Малко Търново

Извънредна проверка на българо- турската граница. Заради кризата в Афганистан и евентуалната нова бежанска вълна премиерът Стефан Янев замина за Малко Търново. 

Янев: В близките дни събираме Съвета за сигурност към МС за бежанската вълна

Равносметката от граничната проверка показала, че ситуацията все още е под контрол, обяви министър-председателят, но не изключи възможността афганистански бежанци да достигнат България още през следващите месеци. Към момента държавата е взела всички мерки за реакция при засилване на миграционния натиск.

„Има очаквания за интензифициране на мигрантския натиск по границата. Очевидно е, че оценките са за една голяма цифра от афганистански граждани, които ще търсят убежище извън границата на държавата. Предполагаемо – една част от тях ще тръгне към Европа и пътят ѝ минава и през България”, коментира Янев.

Затова и охраната по границите се засилва. „Има пълна готовност армията да бъде разположена на границата”, уточни президентът Румен Радев.


 

Премиерът провери и оградата по границата с Турция, като уточни, че състоянието ѝ е добро, но все пак нужда от ремонт има заради дупки в някои участъци. „Правим усилия в най-скоро време – там, където е необходимо, да се ремонтират участъци или да се укрепват пътища. Съоръжението е в добро състояние – разбира се, има компрометирани участъци, но не е драматично”, смята Янев.

Местните в района вече усещат засилването на охраната на границата с Турция. Напрежение обаче няма. „По този начин хората в региона се чувстват по-сигурни. Знаят за какво идват, а не да преекспонират и да има паника”, каза кметът на Малко Търново Илиян Енчев.

Засега нужда от изграждане на нови центрове за настаняване на мигранти в страната няма, допълни Янев. 
 


Относно политическата ситуация у нас, той посочи, че е такава, каквато трябва да бъде - нормален процес за съставяне на правителство. Неговите очаквания са парламентарно представените партии да направят всичко необходимо. „Ако не успеят и се стигне до нови избори, потърпевши ще са тези партии, които губят доверие”, посочи премиерът.