То ще продължи да се бори с коронавирусната пандемия, увери премиерът Андрей Бабиш

Чешкото правителство подава оставка, заяви премиерът Андрей Бабиш, който увери, че кабинетът ще продължи да се бори с пандемията, предаде Ройтерс. Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, регистрира 13 502 нови случая на коронавирус в четвъртък.

Бабиш съобщи, че е депозирал оставката на правителството в писмо до президента Милош Земан. Когато той я приеме, ще трябва да възложи на досегашното правителството задачата да продължи да изпълнява задълженията си до сформирането на нов кабинет. Очаква се това да се случи в следващите седмици.

Пет партии се споразумяха за сформиране на правителство в Чехия

Правителството на Бабиш подаде оставка, след като партията на премиера "Действие на недоволните граждани" (АНО) и нейните съюзници бяха победени от опозиционните сили на парламентарните избори на 8 и 9 октомври.

Очаква се, че Петър Фиала, лидер на Гражданската демократическа партия и на опозиционното обединение "Заедно", ще е новият чешки премиер, отбелязва Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА