Нашите ветерани представляват най-доброто от страната, заяви още президентът

В четвъртък президентът Джо Байдън приветства войниците на страната като "гръбнака на Америка" по време на церемонията по случай Деня на ветераните в Националното гробище Арлингтън - първата след края на военните операции в Афганистан.

Байдън отдаде почит и на покойния четиризвезден генерал в оставка Колин Пауъл, бивш председател на Обединения комитет на началник-щабовете и държавен секретар, който почина миналия месец от усложнения от коронавирус, след битка с рака.

"Нашите ветерани представляват най-доброто от Америка", заяви Байдън на церемонията, която отбеляза и 100-годишнината от създаването на Гроба на незнайния воин.

"Вие сте самият гръбнак на Америка, а не просто гръбнак. Вие сте гръбнакът на тази страна. И всички ние - всички ние – сме ви задължени."

Байдън: Готови сме да ваксинираме децата над 5 години

Байдън, който е подложен на обстрел от страна на американските ветерани от войната в Афганистан заради хаотичното изтегляне на САЩ в края на август, заяви, че военните и техните семейства са видели живота си "оформен от конфликтите в Ирак и Афганистан".

"От 11 септември насам стотици хиляди американци са служили в армията. Толкова много от тях продължават да служат и днес и ние не можем да ги забравим", каза той, намеквайки за американските войници, които все още са разположени в Ирак и Източна Сирия, за да се борят с джихадистката групировка "Ислямска държава".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

 

Източник: БТА