Те са дали положителни проби за коронавирус

Самолет „Спартан“ излетя днес в 10,39 ч. по маршрут София – Севиля – София, за да прибере шест деца и двама от техните учители, които са дали положителни проби за коронавирус по време на обучение по програма „Еразъм”. На борда пътува и екип от Военномедицинска академия.

След пристигането си групата е дала отрицателни тестове за коронавирус. В деня, когато е трябвало да се прибират обаче, се оказало, че шестима от учениците са дали положителни проби за вируса. Те са върнати в хостела. По информация на NOVA собственикът на мястото за настаняване е поискал по-висока сума от тях заради карантинирането.

Прибират български ученици с COVID-19 от Испания

Децата се очаква да се върнат в България късно тази вечер. Все още не е известна сумата, която трябва да се заплати. 

„Децата се връщат по живо, по здраво в България. Работихме в екип с Външното и Здравното министерство и с консулите на България в Испания. Надяваме се, че всичко ще приключи нормално и утре ще бъдат по домовете си”, каза директорът на училището Петя Русева.

 

 

Ръководителят на групата посочи, че децата са в добро състояние и нямат симптоми. Всички ученици, които са се върнали вече, са под карантина. Под такава ще бъдат поставени и останалите, след като пристигнат в България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов