На тази дата вероятно ще изпишат от болница президента Милош Земан

Чешкият президент Милош Земан ще назначи Петер Фиала, председател на дясната либерална Гражданска демократическа партия (ГДП), за министър-председател на страната на 26 ноември. Фиала заяви това пред журналисти днес след среща с държавния глава в Централната военна болница в Прага. "Г-н президентът ще ме назначи за министър-председател на Чешката република в петък, 26 ноември", каза Фиала. „Церемонията ще се състои в резиденцията на държавния глава в двореца Лана близо до Прага."

Чехия сформира нов кабинет

След това, в рамките на следващите 10 дни Земан ще се срещне с политиците, чийто списък с кандидати за министерски постове му беше представен от председателя на ГДП. Следва церемония по назначаването на новия кабинет от президента. Държавният глава, както предполага Фиала, ще бъде изписан от болницата до 26 ноември.

Правителството на Фиала

Правителството на Фиала, чието назначаване се очаква през следващите три седмици, ще се състои от 18 членове, включително министър-председателя. Земан, информира политикът, има възражения само срещу един от бъдещите министри.

Според Фиала постът на външен министър трябва да бъде зает от Ян Липавски от Чешката пиратска партия. Той е един от инициаторите на закон, с който от съображения за национална сигурност се отказва допускането на компании от Русия и Китай до участие в търга за изграждане на новия енергоблок на чешката атомна електроцентрала "Дуковани".

Чешкото правителство подава оставка

Фиала отказа да уточни срещу кой политик е възразил Земан. Междувременно уебсайтът на вестник „Mladá fronta DNES“, позовавайки се на два източника, съобщи, че президентът е против назначаването на Липавски за външен министър. Чешкият лидер е обезпокоен от противоречивите му възгледи по външнополитически въпроси и се съмнява, че той ще изпълнява качествено задълженията си на ръководител на дипломацията на републиката.

Биография на Фиала

Фиала е роден на 1 септември 1964 г. в Бърно, в югоизточна Чехия. През 1988 г. завършва Философския факултет на Университета "Томаш Масарик" в Бърно. Той е експерт по политически науки, история и чешки език. Той е ректор на този университет от 2004 до 2011 г. От 2013 г. е член на долната камара на чешкия парламент. От 2014 г. оглавява Гражданската демократическа партия, чийто основател е бившият президент на републиката Вацлав Клаус (на поста от 2003 до 2013 г.). Женен е, има дъщеря и двама сина.

Резултати от парламентарните избори

Пет партии се споразумяха за сформиране на правителство в Чехия

Резултатите от изборите за Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент на 8 и 9 октомври показват, че коалицията на либералните партии "Заедно", част от която е и ГДП, е получила най-голям брой гласове - 27,79%. Коалицията спечели 71 от 200-те места в долната камара на парламента. Центристкото политическо движение АНО (Акция на недоволните граждани), водено от настоящия министър-председател Андрей Бабиш, получи 27,17% от гласовете.

Коалицията на ляволибералната Чешка пиратска партия с центристкото движение „Старости и Независими“, която формира новото правителство на републиката заедно със "Заедно", събра 15,62% от гласовете и получи 37 парламентарни мандата. Бъдещият кабинет ще бъде подкрепен от 108 членове на долната камара на парламента. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС