Френски министър описа случилото се като "най-голямата трагедия с мигранти"

Най-малко 27 мигранти загинаха, след като надуваемата им лодка се е преобърнала в Ламанша на път от Франция за Великобритания. Жертвите може да се окажат и повече, съобщи френският вътрешен министър. Той нарече инцидента  "най-голямата трагедия с мигранти досега".

Най-малко 31 мигранти са загинали в пролива Па дьо Кале (СНИМКИ)

Френски рибари разказаха, че са видели вчера много мигранти да потеглят от северното крайбрежие на Франция. Те се възползвали от слабото вълнение, въпреки ниските температури на водата. Малко по-късно местен жител повикал полиция, след като забелязал празна лодка и неподвижни тела във водата.

Най-малко 27 души, сред които и малко момиченце, са се удавили при инцидента. Френските власти са арестували четирима души по обвинения в трафик на хора.

„Най-голяма отговорност за тази жалка ситуация имат контрабандистите. Имам предвид престъпниците, които за няколко хиляди евро организират трафик на хора от Ирак, Афганистан,Африка, Азия и ги водят през Белгия, Нидерландия, да прекосят Ламанша и да стигнат във Великобритания”, заяви министърът на вътрешните работи на Франция  Жералд Дарманин.

Днес френското правителство се събра на извънредно заседание, за да обсъди действията си по трагедията в Ла Манша. В телефонен разговор британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон са се договорили да засилят усилията са за предотвратяване на мигрантската вълна.  Борис Джонсън е поискал Франция за приеме британски граничари, които ще охраняват крайбрежието.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.