От Минск заявиха, че се отнасят спокойно към новината

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри днес петия пакет от санкции срещу Беларус във връзка с миграционната криза хо границата с на страната, става ясно от изявление на Съвета на ЕС.

„Съветът на ЕС одобри петия пакет от индивидуални забранителни мерки срещу физически и юридически лица във връзка с хибридните действия на Беларус за използване на мигранти за оказване на натиск върху държавите от ЕС“, се казва в изявлението.

В списъка са включени държавната авиокомпания „Белавиа”, сирийската авиокомпания „Cham Wings”, специалното подразделение на граничната служба ОСАМ, беларуската туристическа агенция „Центркурорт", компаниите "Гродно Азот", "Белшина", "Белоруснефт", няколко туристически агенции и хотели.

ЕС разшири санкциите срещу Беларус

В т.нар. черен списък са включени и 17 физически лица, между които ръководителят на Държавния комитет по сигурността на границите, Анатолий Лаппо, командирът на ОСАМ Игор Крючков, прессекретарят на външно министерство Анатолий Глаз, ръководителят на беларуските гранични отряди, представители на силовите структури и съдии.

Санкциите са своеобразен отговор, както и сигнал за властите в Минск за прекратяване на агресивната политика, подчерта Пшидач.

Вчера постоянните представители на държавите-членки на ЕС одобриха поредния пакет от санкции срещу Беларус. До момента такива действат спрямо 166 физически лица и 15 организации.

От Минск заявиха, че се отнасят спокойно към новината за пореден пакет санкции, като подчертаха, че икономиката на Беларус ще се справи успешно с този натиск. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС