Отвъд медицината остават човешките истории

Емоционален разказ за битката с пандемията от COVID-19, която се измести на нов терен – Южна Африка. Вариантът на заразата Омикрон беше засечен първо там, а към днешна дата в страната има висок брой заразени, чиито симптоми обаче са леки.

В края на тази седмица Световната здравна организация изпрати екип в провинцията епицентър на заразата, за да проучи как точно е възникнал вариантът.  Отвъд лекарските съвети и изследвания обаче остават човешките истории, които са белязани от невидимата ръка на вируса.

Кийт Морис определя себе си като пътешественик. Човек, който живее в Южна Африка, откакто се помни, но никога не спира да пътува. По време на едно на пръв поглед обикновено пътуване обаче пътищата му се преплитат с България.

„Синът ми се запозна с настоящата си съпруга при едно от посещенията ни в България. Първоначално връзката им беше от разстояние – нещо, което далеч не е необичайно в наши дни. После те направиха голямата стъпка”, обясни Морис.

Семейството на Морис очаква с огромно вълнение първата глътка въздух на новия живот. Тя обаче идва точно в момент, в който светът е притихнал и се бори с всички сили, за да си поеме дъх в борбата с невидимия враг.

„Две или три седмици преди детето да се роди пандемията от COVID-19 направи така, че светът започна да затваря, започна налагането на локдаун. Аз и жена ми винаги сме били отговорни по отношение на здравето. Това е и причината да спазим мерките и да отложим пътуването си до България, което бяхме планирали, за да видим раждането на внучето си. По този начин си гарантирахме, че няма да има никакъв риск както за нас самите, така и за близките ни”, уточни Морис.

С времето кризата с вируса се задълбочава, а внучето на Кийт все повече се отдалечава от прегръдките му. Единственият начин той да види детето остават социалните мрежи. „В последно време отношенията ми със сина ми, снаха ми и малкото ми внуче се осъществяват през Skype и WhatsApp. Общуваме чрез видеочатове”, посочи Кийт.

Появата на Омикрон отново осуетява плановете на семейство Морис да се събере в България. При това, само дни преди полетът на Кийт и съпругата му да излети към страната ни. „Трудно ми е да обясня какво чувствам. Боли ме, че не мога да видя внучето си. Това ме прави  много, много тъжен”, сподели той.

В подобно положение вероятно са стотици хора, които не могат да се приберат у дома, тъй като родните им страни са затворили границите си за пристигащи от Южна Африка.

„Искам да отправя едно послание към хората. Вече не е важно къде се появил вирусът, как се разпространява той или кой е отговорен. По-важното е да разберем кои са стъпките, които трябва да предприемем като общество, за да спечелим тази битка и да намалим щетите от нея върху нашите семейства”, призова Кийт.

Репортер: Николай Беремлийски

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.