Ива Христова обясни, че проби се изследват непрекъснато и резултатите се очакват до дни

Нови съмнителни случаи за варианта на COVID-19 Омикрон у нас. Това заяви пред NOVA собственикът на една от големите лаборатории за медицински изследвания у нас. От Националния център по заразни и паразитни болести обясниха, че проби се изследват непрекъснато и резултатите се очакват до дни. 

 

 

 

СЗО: В Европа се задава нова COVID буря, заразяват се 20 и 30-годишните

“В петък имахме една положителна проба, вчера имахме пет положителни проби Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече. Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни болести. Пробата от петък е изпратена в събота. Взехме пробите със скринингов тест. Той е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% данните от резултатите се препокриват.”, обясни собственикът на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев в ефира на "Твоят ден" по Novanews. 

Доц. Кунчев: Това е война, ние имаме ваксините, вирусът – новите щамове

По думите му населението в  България изостава с формирането на групов имунитет, създаден чрез ваксина, а не след преболедуване.

„Всяко действие, което ще подпомогне този процес, трябва да бъде подкрепяно. Никаква работа не е свършена, след като 50% от населението не могат да вземат зелен сертификат”, допълни той.

Ива Христова: След Нова година ще знаем категорично дали Омикрон е в България

Категорично потвърждение дали Омикрон е у нас обаче ще има след Нова година. Това каза в ефира на „Твоят ден” Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. По думите й има съмнения за новия вариант на вируса от много лаборатории и болници.

„Имаме съмнения за Омикрон от няколко лаборатории и болници. До момента не сме доказали нищо. С проба от пср имаме съмнения, потвърждаването става със секвениране. Чак след Нова година обаче ще се потвърди или отхвърли наличието на Омикрон у нас. С тестовете се доказва мутация, която обаче се среща и при Делта варианта, и при Омикрон. Именно това е причината да се дават такива резултати с пср тестове”, обясни тя.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.