2,6-милионен град е под карантина

Китай в събота отчете най-големия си брой нови случаи на коронавирус от четири месеца и властите се втурнаха да овладеят огнища в няколко региона, включително в 2,6-милионния град Сиан, където милиони все още са под карантина.

Китай, където коронавирусът беше открит за първи път в края на 2019 г., е в повишена готовност за нови инфекции, докато се подготвя за провеждането на Зимните олимпийски игри през февруари в столицата Пекин.

Пекин затяга мерките заради COVID-19 преди Олимпиадата

От 140 нови инфекции 87 са били локално предадени, според изявление на Националната здравна комисия. Предният ден случаите бяха по-малко - 55. Повечето бяха в Сиан, в северозападната провинция Шънси, където 13 милиона жители са под карантина от четвъртък. На Бъдни вечер градът отчете най-високия си дневен брой за една година със 75 случая, според местното здравно бюро.

Китай ще тества за COVID-19 3,8-милионен град след пет нови случая

Докато Китай намали случаите до минимум благодарение на строгите гранични ограничения, дългите карантини и целенасочените блокирания, през последните седмици случаите на заразявания се увеличават. Кадри от държавната телевизия CCTV в събота показаха дълги опашки пред центровете за тестване в Сиан, докато властите се втурнаха да елиминират последното COVID огнище. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС