Съвети от специалиста по хранене и диетика доц. д-р Теодора Дърленска

"Самото преяждане е грешка. По празниците се повтаря едно и също - преяждане, прекомерен прием на захар, сол, мазнини и алкохол. Това е вредно особено за хората с хронични заболявания", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS  специалиста по хранене и диетика  доц. д-р Теодора Дърленска.

Тя допълни, че това води до обостряне на състоянието и негативни ефекти. Специално за алкохола специалистът информира, ч етой не вреди само на черния дроб и мозъка, но и целия организъм.

Д-р Дърленска препоръча след поста, преди празничните трапези, да се започне с по-лека храна, като зеленчуци, плодове и след това да се премине към по-тежките ястия. Също така да се приемат продукти с повече фибри - пълнозърнест хляб, зеленчуци.

Според нея пакетираните храни са нездравословни и те трябва да се ограничават.

"Страшно е да се ограничава приемането на млечни продукти, защото се лишаваме от ценни вещества, особено от кисело мляко", заяви още тя.

Д-р Дърленска подчерта, че всеки хранителен режим се прилага индивидуално.

"В последните години се говори много за ограничаване консумацията на месо заради отделянето на въглероден двуокис, но това не е препоръчително за деца. Децата имат нужда белтъчини от животински произход, ако ги лишим от това, ги излагаме на риск. Но това е бъдещето - замяна на месото с алтернативни източници на белтък и аминокиселини", каза още тя.

Доц. д-р Теодора Дърленска смята, че е добре родителите да стимулират децата да приемат пълноценна храна, включваща месо, риба, млечни продукти, зеленчуци, плодове, зърнени продукти.

Тя е убедена, че такова хранене, съчетано с двигателна активност, е начин да се ограничи наблюдаващата се в последните години пандемия от детско затлъстяване.

"Задължително е тези деца да бъдат заведени от родителите на специалист, за да не се развият усложнения впоследствие", каза д-р Дърленска.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.