Депутатите имат пет дни за номинации

Народното събрание прие процедурните правила за избор на председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Това стана със 125 гласа „за”, 11 - „против” и един „въздържал се”. 

Комисията по енергетика даде старт на процедурата за избор на нов шеф на КЕВР

Изборът е във връзка с изтичането на мандатите на Иван Иванов и Евгения Харитонова от Комисията. Според приетите текстове народните представители и парламентарните групи имат петдневен срок, за да номинират свои кандидати от приемането на тези правила.

Кандидатурите следва да съдържат писмени мотиви, с които се аргументира добрата професионална репутация на съответния кандидат.

Не бе прието предложението на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС да се върне първоначално заложения срок от 14 дни за номинации от страна на парламентарните групи.

Текстовете предвиждат предложенията, заедно с приложените към тях документи, да се публикуват на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание не по-късно от два дни преди изслушването.

Фалстарт на процедурата по избор на нов председател на КЕВР

Кандидатите се проверяват за принадлежност към органите на бившата Държавна сигурност. Изслушването на допуснатите кандидати се провежда в открито заседание на Комисията по енергетика, което се излъчва в реално време в интернет чрез специализирания тематичен сайт на Народното събрание, предвиждат текстовете.

Народното събрание избира поотделно председателя на КЕВР и един член със стаж в областта на енергетиката.

Председателстващият заседанието Мирослав Иванов определи като недопустимо и не подложи на гласуване предложението на Любен Дилов навсякъде в Закона за енергетиката и в проекта на решение да се замени КЕВР с просто „Комисията за извънредно регулиране на енергетиката” /КИРЕ/.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че се допуска грешка по отношение на тези правила, тъй като не било ясно те по стария или новия закон ще действат те.

Десислава Атанасова, председател ПГ ГЕРБ-СДС представи от трибуната класьор с копия от фактури на засегнати от цените на електроенергията.

Как ще отговорите на всички тези хора, които продължават да получават сметки с двойно, тройно увеличение. Има ли значение, какъв ще съставът на КЕВР или КИРЕ, както имаше предложение, дали по някакъв начин ще влияе на цените на електроенергията, тъй като по закон КЕВР ще вземе решение през юли, посочи Атанасова.

Искрен Арабаджиев /ПП/ коментира, че българското общество за тези години достатъчно е видяло независимите регулатори да се използват като бухалки. Ние не заменяме един човек с друг, искаме да направим такива регулатори - независими, които да работят в полза на обществото, каза депутатът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА