Това заяви германският канцлер Олаф Шолц

Въпреки бързото разпространение на COVID-19, особено на по-заразния вариант Омикрон, германският канцлер Олаф Шолц и министър-председателите на 16-те германски провинции решиха днес да не затягат антиCOVID мерките поне на първо време, предаде БТА.

Те обявиха също, че не виждат никаква възможност за облекчаване на ограниченията, а Шолц подчерта, че е необходимо германците да останат бдителни. Той каза още, че не е ясно как ще се развие пандемията, но необходимите решения ще бъдат взети в съответствие с това.

Масова стрелба в германски университет, има ранени

Федералното и регионалните правителства решиха да се споразумеят за по-нататъшни стъпки за контрол на инфекциите ако възникне риск от претоварване на болниците. Те се договориха също да очертаят перспективи за облекчаване на мерките веднага щом рискът от претоварване на здравната система отпадне.

„За увеличаване на темпа на ваксинация федералното правителство планира по-засилена рекламна кампания от преди”, каза Шолц. Освен плакатите с лозунга "Ваксинацията помага", ще има повече агитация по радиото и в социалните мрежи.

Целта е да бъдат убедени колкото се може, повече хора да се имунизират в идните дни и седмици, особено хората, които все още не са си поставили първа или бустерна доза.

Шолц: НАТО не може да гарантира, че няма да се разширява

В Германия малко над 75 процента от населението е получило първа доза.

"Този процент трябва да е много по-голям", смята канцлерът.

Междувременно някои настояват ваксинацията да стане задължителна - нещо, което Австрия вече направи. Учените обаче са разделени по въпроса.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА