Българските политически партии излязоха с декларации

Всяка година на 27 януари се отбезява Международния ден за почитане паметта на жертвите на Холокоста. Резолюция за тове е приета от Генералната асамблея на ООН н а1 ноември 2005 година.

Инициатори за приемането на този документ са Израел, Канада, Австралия, Русия, САЩ, съавтори са още 90 страни. Датата не е избрана случайно - на този ден е освободен най-големия нацистки лагер на смъртта "Аушвиц".

„Днес имаме подходящ повод да изкажем дума на признателност към нашите предци. 43-ма народни представители от 25-ото Народно събрание заявяват, че не могат да допуснат депортирането на българските евреи. Сред техните имена е това на моя прадядо Сирко Станчев”, каза председателят на парламента Никола Минчев.

„За младите хора днес тези мрачни събития принадлежат на едно много далечно минало. Наш е дългът те да знаят истината за Холокоста. И по този начин расизъм, дискриминация и предразсъдъци да нямат място в днешния свят”, посочи посланикът на Израел в България Н. Пр. Йорам Елрон.  

СНИМКИТЕ ВИЖТЕ ТУК.

Политическите партии у нас изпратиха декларации, с които почетоха паметта на всички евреи и невинни хора, станали жертва на нацисткия геноцид по време на Втората световна война. 

"Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който трябва да бъде помнен, разказван и никога да не бъде забравян, урок, който възпитава способността ни да поемем отговорност за последствията от дела, на които не сме били свидетели, но които са белязали всички нас". Това заяви в декларация от името на ПГ ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

В декларацията се отбелязва, че усилията на глобалната демократична общност, насочени към мир и просперитет, трябва винаги да бъдат ръководени от взаимното уважение и зачитане на различията.

"Спасяването на българските евреи през 1943 г. е забележително събитие, доказващо човечността и толерантността на българския народ и волята му за справедливост", посочва още Захариева.

Тя припомни, че тогава 43-ма народни представители, начело с Димитър Пешев, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи, въпреки заплахата за личната си сигурност и политическа кариера.

"Антисемитизмът удря в сърцето на нашите ценности - човечност, религиозна свобода, равенство", това заяви в декларация от името на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" заместник-председателят на групата Калоян Икономов.

От формацията смятат, че това е ден на размисъл за цената на човешкия живот. В декларацията се посочва, че грешките от миналото трябва да се помнят, за да не се повтарят.

От ПП са категорични, че борбата срещу антисемитизма не трябва да спира. Икономов отбеляза, че пандемията е довела до конспирации и дезинформация и отричане на фактите.

"И днес има риск историята да се повтори", заяви Явор Божанков от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на "БСП за България".

"Преди ден бях на място, което остави трайна следа в съзнанието ми - Бабин Яр в Киев. Сто хиляди са загубили живота си, в това число по-голямата част от местното еврейско население, десетки хиляди само за един ден - евреи, роми, цивилни, жени, деца", посочи Божанков.

"Ужасите на войната се помнят и до днес, но и днес има риск популисти и националисти да се изправят срещу мира, коментира той. Затова, според Божанков, имаме особена отговорност. Едно цяло поколение, станало свидетел на тези ужаси, ще си отиде и идва ново, а нашата отговорност е да предадем съобщението, да предадем уроците на миналото, за да не се повтарят те в бъдещето", допълни той.

"България е преживяла много. Повод за национална гордост е спасяването на българските евреи, помним обаче и фашизмът по българските земи. Помним и антифашистките движения, помним хилядите антифашисти, които са загубили своя живот в борбата си срещу фашизма", каза депутатът от БСП.

Той отбеляза, че има риск историята да се повтори и затова завърши с думи на юриста Кристиан Таков, че "злото дреме у всекиго от нас, цивилизационната ни черупка е много крехка и може да се пропука на най-неочаквано място. Прочее, да бдим. Първо върху себе си".

"Движението за права и свободи осъжда всякакви прояви на ксенофобия, религиозна и етническа нетърпимост, които все още продължават да съществуват и призовава да помним и никога повече да не допускаме подобен позор над човечеството", това заяви в декларация от името на парламентарната група Хайри Садъков.

"За да помним, трябва непрестанно да следим и оспорваме категорично съвременните форми на расизъм, дискриминация, ксенофобия и свързаните с тях прояви за нетърпимост, основани на различия, защото именно неглижирането на подобен тип прояви, подтикващи към омраза срещу мними врагове, са в основата на зараждането на фашизма", отбеляза депутатът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров