Кампания насочва вниманието към проблемите на транс общността у нас

„8 въпроса за 8 март“ е информационна  кампания, насочена към видимостта на транс хората у нас. Организаторът на кампанията Михаил Вучков обясни в ефира на „Социална мрежа”, че до скоро транс общността у на с не е достатъчно еманципирана. Не липсват и проблеми пред желаещите да сменят пола си, добави той.

„Най-трудната задача пред тези хора е да разберат, че имат желание да предприемат тази стъпка. После започва и истинската им битка. За да смени пола си човек в България трябва да премине през редица юридически и медицински спънки. Необходима е регулация, която да формулира по ясни правила и по-лесен път за тези хора. Първоначално е необходима смяна на документите, след което може да се премине и към медицинската промяна. Промяна, която много от хората не завършват докрай”, добави той.

Вучков споделя, че „8 въпроса за 8 март”стартира като личен проект преди 12 години.

„Живях с човек, който преминаваше именно през тази нелека промяна. Това ме вдъхнови да стартирам кампанията и да обърна внимание на проблемите им”, коментира още той.

На 3 февруари гражданската колегия на ВКС има заседание, на което ще определи допустима ли е юридически промяна на пола в България.

Повече вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.