Това стана ден след като Вашингтон обяви, че ще разположи още близо 3000 войници в Полша и Румъния

Русия обвини САЩ, че нагнетяват напрежение и пренебрегват призивите на Москва за намаляване на противопоставянето около Украйна. Това стана ден след като Вашингтон обяви, че ще разположи още близо 3000 войници в Полша и Румъния, предаде Ройтерс.

В конферентен разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди дислоцирането на войски на САЩ.

Русия вече е разположила в Беларус 30 000 войници за предстоящите съвместни военни учения

"Очевидно е, че това не са стъпки, които са насочени към намаляване на напрежението, а тъкмо обратното, това са действия, които водят до увеличаването му", каза той. "Ние постоянно призоваваме нашите американски колеги да спрат да нагнетяват напрежение на европейския континент. За съжаление, американците продължават да го правят."

През последните дни НАТО е регистрирало значително преместване на около 30 хиляди руски военни в Беларус - най-голямото от края на Студената война насам. Москва твърди, че става въпрос за военни учения. 

"30 хиляди военни, части на Спецназ за специални операции, изтребители, включително СУ-35, ракети "Искандер" и противоракетни системи С-400. Говорим за голям обхват от модерно военно оборудване", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Американските военни в Източна Европа обаче няма да се сражават в Украйна, но ще гарантират сигурността на съюзниците на Вашингтон, обясни Пентагонът. 

"Важно е да изпратим силен сигнал на господин Путин и на света, че НАТО има значение за Съединените щати и за нашите съюзници. Имаме член пети - атака срещу един от нас е атака срещу всички", подчерта Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Говорителят на Държавния департамент пък потвърди, че изтеклото вчера в испанския вестник "Ел Паис" писмо с американските предложения към Русия е автентично. 

"Ние не сме оповестявали тези документи публично, но можем да потвърдим това, което винаги сме казвали, че сме единни със съюзниците в НАТО, в решимостта си да участваме в открити, сериозни и конструктивни дипломатически ангажименти, отбеляза Нед Прайс

В писмото Вашингтон предлага механизъм за прозрачност, който да покаже на Русия, че няма американски крилати ракети в базите на НАТО в България и Румъния. В замяна Москва трябва да позволи проверки за ракети в две нейни бази. 

Според Украйна Русия е струпала 115 000 войници по границите й, което породи страхове, че предстои нападение срещу нея.

Русия изпрати нов писмен отговор до САЩ относно Украйна

Москва отрича да има подобни намерения, а Вашингтон вчера обяви, че ще изпрати допълнителни сили, за да предпази Източна Европа от всякакво разпространение на кризата.

Руското струпване на войски става на фона на кампания на Кремъл да получи от Запада широк набор от гаранции за сигурност.

Във вторник президентът Владимир Путин заяви, че Западът е пренебрегнал главните опасения на Русия, и обвини САЩ, че се опитват да я вкарат във война, но добави, че Москва продължава да е заинтересована от диалог.

„El Pais“ публикува писмените отговори на САЩ и НАТО към Русия

Очаква се руският външен министър Сергей Лавров да пропусне тазгодишното издание на Мюнхенската конференция по сигурността, което ще се състои от 18 до 20 февруари, съобщи днес вестник "Комерсант".

Путин, който през 2007 г. използва това събитие, за да произнесе реч, заклеймяваща желанието на САЩ според него за световно господство, също няма да присъства, заяви Кремъл.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК

 

Редактор: