За момента в страната ще има само около 1700 военнослужещи, посочи Пентагонът

Полският външен министър Збигнев Рау ще лобира в САЩ предложеното увеличаване на американското военното присъствие в Полша да стане постоянно на ротационен принцип, предаде Ройтерс, като се позова на полски официален представител.

Администрацията на президента Джо Байдън обяви в сряда, че идните дни ще разположи почти 3000 американски военни в Източна Европа, за да защити съюзниците от НАТО от потенциално разпространяване на насилието, ако избухне война на фона на противопоставянето на Запада с Русия по темата за Украйна. Около 1700 от тези военни ще бъдат разположени в Полша, но само временно, съобщиха в сряда полският министър на отбраната Мариуш Блашчак и Пентагонът.

ЕС работи по съвместен отговор на писмото от Русия

"Естествено е, че полската дипломация иска да разшири съюзническото присъствие под формата на постоянна ротация", каза пред Ройтерс полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач.

Рау ще отпътува за Вашингтон, за да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Двамата ще решат къде и кога да бъдат разположени в Полша американските войски и ще обсъдят потенциални санкции срещу Русия. Планира се и среща на Ваймарския триъгълник в Берлин, предаде ДПА, позовавайки се на съобщение от днес на Елисейския дворец. Датата все още не е уточнена, но Германия отговаря за планирането на срещата, на която Берлин, Париж и Варшава да координират позициите си по конфликта в Украйна.

Кремъл обвини САЩ, че нагнетяват напрежение с разполагането на войски

Германия и Франция посредничат в конфликта от години. Френският президент Еманюел Макрон през последните дни вече говори два пъти по телефона с руския президент Владимир Путин. Още телефонни разговори с Путин и с украинския президент Володимир Зеленски са насрочени за тази вечер.  Олаф Шолц и германското правителство са обвинявани от Украйна и източноевропейски съюзници, че оказват прекалено слаб натиск върху Русия. Шолц възнамерява скоро да пътува за Москва за среща с Путин.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БТА