Разпореждането е на президента Джо Байдън

В Полша продължават да пристигат американски военни. Те са част от подкрепленията, които САЩ изпращат на своите съюзници от НАТО в Източна Европа. В сряда Джо Байдън разпореди изпращането на почти 3 хиляди допълнителни войници в Полша и Румъния в отговор на струпването на руски войски до украинската граница.

Първите американски военни пристигнаха в Полша в събота и неделя. Докарано е и военно оборудване. Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак заяви, че още самолети с военни предстои да пристигнат с страната.

"Нашият национален принос показва солидарността ни с всички съюзници в Европа и очевидно през този период на несигурност знаем, че заедно сме по-силни", каза Блашчак.

Това разполагане е доказана мярка за осигуряване на колективно предотвратяване на всякакви военни цели, има отбранителен характер и става дума за гарантиране на отбраната на целия Алианс, заяви Кристофър Донахю, командир на 82-ра въздушнодесантна дивизия 

"Това е най-добрият метод за възпиране на потенциален агресор и най-правилният отговор на агресивната политика на Москва, на агресивния опит за възстановяване на Руската империя", посочи още Блашчак. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова