Йенс Столтенберг съобщи, че е разговарял с Ердоган по темата

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг благодари на турския президент за "активната подкрепа" и "личния ангажимент за намиране на политическо решение" на продължаващото напрежение между Русия и Украйна, предаде БГНЕС.

В публикация в Twitter Столтенберг заяви, че е разговарял с Реджеп Ердоган и е обсъдил военното струпване на Русия в и около Украйна.

"Благодарих му за активната подкрепа и личния ангажимент за намиране на политическо решение и приветствах силната практическа подкрепа на Турция за Украйна", каза той.

"НАТО остава готова за диалог", добави той.

През 2014 г. руските сили нахлуха в региона Донбас в Източна Украйна и анексираха Кримския полуостров. Сега се твърди, че Москва е събрала хиляди войници в близост до границите на Украйна, което поражда опасения, че може да планира нова военна офанзива. САЩ и техните съюзници предупредиха за предстоящата атака и заплашиха Русия с "тежки последици", ако реши да нахлуе в Украйна. Москва обаче отрече да се подготвя да нахлуе в Украйна и заяви, че войските ѝ са там за учения.

Миналата седмица Ердоган заяви, че Турция е готова да бъде домакин на среща на върха на руските и украинските лидери, за да се намали продължаващото напрежение. Ердоган заяви пред репортери, че е готов да събере заедно руския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Ина Григорова