Служители в Брюксел и Международната агенция по енергетика обвиняват Русия, че умишлено допринася за недостига

Европа търси нови доставчици на природен газ заради притеснения от поведението на Русия. Това обяви председателят на Европейската комисия. 

Урсула фон дер Лайен каза, че се водят преговори със Съединените щати за допълнителни количества втечнен газ.

Днес е имало среща във Вашингтон за конкретни обеми и график на доставки. Комисията опитва да убеди и Норвегия да увеличи добива.

В момента нивата на природен газ в хранилищата в Европа са с около 10 процента под обичайните обеми.

Както служители в Брюксел, така и Международната агенция по енергетика обвиняват Русия, че умишлено допринася за недостига.

"Европа внася 90 процента от газа, който използва. Повече от 40 процента от това купуваме от Русия. Въпреки рекордната цена и голямото търсене, очевидно няма интерес да ни продадат по-големи количества. Това е много странен начин на правене на бизнес от "Газпром", отбеляза Урсула фон дер Лайен.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз е готов да разгледа нови маршрути за доставки на природен газ за Украйна, както и възможността за увеличаване на обемите им. Това се посочва в съвместно изявление, на което се позовават агенциите. То беше прието в понеделник след заседанието на енергийния съвет САЩ-ЕС. Срещата на министерско ниво се проведе във Вашингтон.

Редактор: Илиян Ушеров