САЩ имат такива споразумения с 23 други членки на НАТО

Парламентът на Словакия днес одобри военен договор със Съединените щати, съобщи Асошиейтед прес. Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната беше прието със 79 гласа "за" срещу 60 гласа "против" в 150-местния законодателен орган. При гласуването се противопоставиха позициите на депутатите от четирипартийната управляваща коалиция и тези от опозицията.

Германия, Франция и Полша призоваха Русия за деескалация

Договорът позволява на американската армия да използва две словашки военновъздушни бази - Малацки-Кухиня и Слиач - за 10 години, а Словакия, която е член на НАТО, ще получи 100 млн. долара от САЩ за тяхната модернизация.

Сделката беше подписана от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната на Словакия Ярослав Над на 3 февруари във Вашингтон. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде подписано от президентката Зузана Чапутова, която я подкрепя.

Forbes: Европа е под заплаха от ответни действия на Русия

Гласуването се проведе на фона на опасенията, че Русия ще нахлуе в Украйна, посочва АП и допълва, че Словакия има обща граница с Украйна. Договорът беше подкрепен от правителството на премиера Едуард Хегер, който заяви, че той значително ще повиши националната сигурност. Споразумението обаче среща яростна съпротива от страна на опозицията, която твърди, че то ще накърни суверенитета на страната, ще направи възможно постоянното присъствие на американски войски на словашка територия и дори ще позволи евентуално разполагане на ядрени оръжия в Словакия. Правителствата на Словакия и САЩ отхвърлиха тези твърдения.

Кремъл към Борел: ЕС няма право да нарича Русия или Китай авторитарни

"Нищо в днешното споразумение не предвижда създаване на постоянни бази или присъствие на американски войски в Словакия и споразумението напълно зачита суверенитета и законите на Словакия", заяви Блинкън по време на церемонията по подписването на документа в Държавния департамент на САЩ миналата седмица.

Когато вчера депутатите обсъждаха споразумението, хиляди хора се бяха събрали на митинг срещу него пред сградата на парламента.

САЩ имат такива споразумения с 23 други членки на НАТО, включително Полша и Унгария - още две държави, които са съседи на Украйна на източния фланг на алианса. За всяка конкретно разполагане на американски сили ще е необходимо одобрението на словашкото правителство и парламент.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.