Това заяви премиерът в НС

Стартираме проект за децентрализиран модел на финансиране на общините. Това заяви премиерът Кирил Петков от трибуната на НС по време на петъчния парламентарен контрол. По думите му в бюджета са предвидени прогнозни разходи за общините в размер на 8.3 милиарда лева.

„Стартираме проект с предмет на дейност разработване на децентрализиран модел на финансиране и засилване на зеления и цифров преход на общините. В бюджета, който е един от най-добрите през последните години, е заложена прогноза за разходи на общините в размер на 8.3 милиарда лева. Стратегията се изготвя в момента на база коалиционното ни споразумение. Децентрализацията е свързана с увеличение прозрачността при разходването на средствата на общините. Вицепремиерът Калина Константинова ще продължи идеята, която започнахме в първото служебно правителство за прозрачни и без корупция общини”, обясни той.

Премиерът добави, че ще се направи детайлен одит, като ще се подобри и административния капацитет на общините.

„Това е основен приоритет на управлението през следващите четири години”, каза още Петков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: