Според САЩ заплахата от руско нападение остава непосредствена

Напрежението между Русия и Запада продължава да ескалира. Съединените щати и съюзниците им обвиняват Москва, че струпва нови войски по границата с Украйна. Русия отрича и твърди, че изтегля свои части. Към това се прибавят и увеличаващите се престрелки в Източна Украйна, където правителствените сили и проруските сепаратисти взаимно се обвиняват. Лидерите на самообявилите се републики в Донецк и Луганск обявиха масова евакуация към Русия. Междувременно кола избухна в центъра на Донецк.

Мощен взрив в центъра на Донецк (ВИДЕО+СНИМКИ)

Напрежението допълнително расте заради събитията в Източна Украйна. И днес продължи стрелбата близо до Станица Луганска, селище под контрола на правителствените сили. Правителството в Киев и подкрепяните от Москва сепаратисти се обвиняват взаимно за нарушения на прекратяването на огъня по фронтовата линия. И двете страни се обвиняват в търсене на повод за започване на военни действия. А двете самообявили се за независими проруски републики започват евакуация.

“От днес, 18 януари, се организира масова централизирана евакуация на населението в Руската федерация. Първо ще бъдат евакуирани жени, деца и възрастни хора. Съгласно споразумението с Руската федерация в Ростовска област бяха подготвени места за приемане и настаняване на нашите граждани”, заяви Денис Пушилин,ръководител на самопровъзгласилата се ДНР.

В Донецката народна република наредиха спешна евакуация

Владимир Путин обвини Киев за растящото напрежение.”Киев не спазва Минските споразумения, отказва да установи пряк диалог с Донецк и Луганск, подкопава споразуменията за въвеждане на промени в конституцията, изключителния статут на Донбас, местните избори и амнистията - всички ключови въпроси на Минските споразумения”, посочи руският президент.

На фона на растящото напрежение по границата с Украйна, Русия провежда учения по въздух, море и земя. В събота, под наблюдението на Владимир Путин ще се проведат маневри на стратегическите ядрени сили, с балистични и крилати ракети. Кремъл отхвърли обвиненията, че ядрените учения ще разпалят допълнително напрежението.

Лидерът на Луганск призова жителите да се евакуират в Русия

„Учебните изстрелвания на балистични ракети са редовен тренировъчен процес, предшестван от поредица от уведомления, адресирани до редица държави по различни канали”, категоричен е  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Съединените щати продължават да предупреждават, че заплахата от руско нападение в Украйна остава непосредствена.

„Въпреки това, което Русия казва през последните дни за изтеглянето на силите от границата, това не се случва. Напротив, виждаме допълнителни сили да отиват към границата, включително водещи сили, които биха били част от всяка агресия”, посочи Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ.

Кризата около Украйна ще бъде основна тема на започналата в петък Конференция по сигурността в Мюнхен. Очаква се западните лидери да координират действията си по този горещ въпрос. За първи път от няколко години обаче Русия няма да изпрати свои официални представители на форума.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова