Редица западни държави отново предупредиха, че Русия може да нахлуе в Украйна

Мобилизацията на войници в Донабас започна. След призива на сепаратистите мъжете от запаса се събират за военна служба в Донецк и Луганск.  Редица западни държави отново предупредиха, че Русия може да нахлуе в Украйна всеки момент. В същото време руски медии пишат, че украинците обстрелват Донбас.

Много мъже се отзоваха на призива на сепаратистите в Донецк и Луганск да се явят за военна служба. Точният им брой не е известен, но самообявилите се републики в Източна Украйна разпространиха кадри от няколко подобни наборни пункта

„От 2014 г. служим с баща ми. Той в пехотата, аз в артилерията", каза Роман Радкевич, запасняк на Донецк.

„Уморихме се да чакаме. Искаме да сложи край", сподели Владимир Радкевич, запасняк от Донецк.

Западът настоява, че цялата активност на сепаратистите в Донбас е част от руския план да бъде създадена алтернативна реалност. Според Съединените щати, Германия и други правителства, както мобилизацията на войниците, така и евакуирането на цивилните не се налага от обективната реалност в Донбас.

„Изявленията на сепаратистите от последните 24 часа изглежда следват сценария, за който предупреждавахме. Създаването на претекст за военна интервенция. Не знаем дали решението за руска атака вече е взето. Но заплахата срещу Украйна е съвсем реална", каза Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

Властите в Украйна отново показаха кадри от граничен пункт, който втори ден е под обстрел от сепаратистите. Временно, един от седемте пропускателни пункта към територията на сепаратистите беше затворен заради стрелба. Русия съобщава за десетки случаи на артилерийски обстрел от украинската армия. Москва казва, че някои от снарядите и мините падат на тяхна територия. Според Украйна, всичко това не е вярно. Киев твърди, че самите те са под обстрел, който е опит на Русия да провокира реакция от украинската армия.

А на фона на голямото напрежение, президентът на Украйна намери повод да се пошегува с Русия. На Мюнхенската конференция за сигурността, Владимир Зеленски се пошегува, че устройството му за превод не работи, заради руснаците.

„Мисля, че има кибератака. Можете ли да ми дадете друго устройство? Виждате ли - Русия не участва в конференцията, но всъщност са тук", каза Зеленски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Редактор: Габриела Винарова