Войските настъпват от север, от изток през Донецк, Луганск, Харков и Суми и от Крим на юг

Втори ден след старта на войната в Украйна- руската армия достигна Киев. Градът се готви за отбрана. Няколко големи града в южната и източната част на страната бяха превзети или обкръжени. На фона на стрелбата и ударите с ракети украинският президент предложи нови преговори, включително за неутралитет на страната. От Кремъл обявиха, че са готови за разговори в Минск. Войната доведе до голяма бежанска вълна към западните граници на Украйна. Сред опитващите се да напуснат страната има и немалко българи.

Руските войски стигнаха до покрайнините на Киев. Според украинските власти руските части  бързо напредват от северната част на града. Войските настъпват от север, от изток през Донецк, Луганск, Харков и Суми и от Крим на юг. Стрелба се чува в централната правителствена зона в центъра, близо до президентския офис.

Сега Русия контролира напълно значителни части от територията на Украйна. След като противовъздушната отбрана и друга военна инфраструктура на Украйна бяха атакувани в четвъртък, колони от танкове се придвижиха бързо на позиции, подкрепени от артилерия и авиация. Сред първоначалните цели бяха Киев, Харков и Одеса. Войските сега се разгръщат в северната част на страната, а също и на изток и юг, като ракетни удари и артилерия разчистват пътя за напредването на руските сили.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова