„Путин, Хага те очаква“ беше изписано пред руското посолство в Литва

Докато експлозиите и стрелбите в Украйна продължават вече седми ден, градовете по света изразиха позицията си срещу атаката на Русия.

От Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, до Колизеума в Рим и унгарския парламент -  най-емблематичните исторически сгради бяха осветени синьо и жълто дни наред. Съпричастността си към Украйна изразиха и художници на графити от Германия и Литва. 

След два дни работа и близо от 3 тона боя 70 художници от Германия изрисуваха посланието си за край на войната. Думите „позволете ни да строим мостове“ и знакът за мир покриха 300-метров път в западната част на Германия. 

"Най-вече искаме посланието ни да достигне до хората в Украйна, за да знаят, че мислите и чувствата ни са с тях. Това е главното съобщение, което искаме да изпратим и точно затова го направихме", казва Дейвис Паал.

На 1200 километра посланията на демонстрантите бяха далеч по-остри. „Путин, Хага те очаква“ беше изписано пред руското посолство в Литва. В инициативата се включи и кметът на Вилнюс. 

"Кметството винаги е подкрепяло изкуството, особено такъв тип, който изпраща послание за мир. Ние искаме да припомним, че военните престъпници трябва да завършат в съда в Хага. Именно затова написахме, че Хага очаква Путин", отбеляза Ремигиюс Шимашюс

След като повече от 300 души излязоха на демонстрации по улиците на Уелс, местен художник изобрази тъгата на хората по света. Плачещо око в цветовете на украинското знаме украси Кардиф и подчерта ужасяващите последици от руската инвазия.

Стажант-репортер: Никол Гилева

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Илиян Ушеров