Китайският президент каза това по време на видеоконферентен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц

Китайският президент Си Цзинпин определи ситуацията в Украйна като "тревожна" и призова за „максимална сдържаност“, предаде БТА. Приоритет трябва да бъде предотвратяването на възможността ситуацията да излезе извън контрол, призова той, цитиран от Ройтерс.

Китайският президент каза това по време на видеоконферентен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. И заяви, че трите страни трябва заедно да подкрепят провеждането на мирни преговори между Русия и Украйна. 

Зеленски изрази готовност да преговаря за статута на Донбас и Крим

Шолц и Макрон се обърнаха към китайския президент, за да се опитат да постигнат напредък в дипломатическите усилия за прекратяване на войната, отбелязва ДПА.

Китай остава „стратегически партньор“ на Русия, както ясно заяви вчера външният министър Ван И. Пекин отказва да осъди инвазията, отбелязва ДПА.

Китай се въздържа при гласуване в Съвета за сигурност на ООН за осъждане на руското нападение срещу Украйна. Преди днешната видеоконференция Макрон подчерта, че това все пак е положителен знак.

Прокуратурата в Германия разследва военни престъпления в Украйна

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян говори днес пред журналисти в Пекин, но беше доста сдържан и не навлезе в конкретика по отношение на надеждите, че благодарение на влиянието си върху Русия Китай би могъл да играе посредническа роля.

Китай подкрепя всички дипломатически усилия, които помагат за мирно решение, коментира Си  Цзинпин. 

„Бихме искали да изиграем конструктивна роля за насърчаване на мирни преговори и, когато е нужно, ще работим с международната общност, за да осъществим посредничество“, добави Чжао.

ЕС с планове срещу руската дезинформация след инвазията в Украйна

Чуждестранни експерти обаче посочват, че със своята демонстративна подкрепа за Русия Китай всъщност не е неутрален и следователно не е подходящ за посредник.

Освен това китайски специалисти отхвърлиха в държавни медии възможността за посредничество на Китай с аргумента, че Западът му няма доверие и първо трябва да спре „порочните си кампании“ срещу страната.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: