Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел

Решаващ момент от началото на войната в Украйна. Европейският съюз и Съединените щати посегнаха на енергийния сектор на Русия. 

Брюксел обяви, че за 9 месеца ще съкрати драстично вноса на руски газ. Това е ключова стъпка, защото Европа внася 40 процента от газа от Русия и вкарва десетки милиарди евро в руската хазна. Не е ясно откъде ще бъде компенсиран вноса и как ще се помогне на държави като България, които внасят само от Русия. От Европейската комисия определиха това като трудно, но възможно. 

"До краят на тази година, ще заместим две трети от вноса на газ от Русия. Това ще сложи край на прекомерната зависимост и ще ни даде място за маневриране, от което се нуждаем. Повтарям - две трети до края на годината. Трудно е. Много трудно, но е възможно. Ако имаме волята да се движим по-бързо отколкото досега", отбеляза еврокомисарят Франс Тимерманс.

"Налагаме тези забрани като сме наясно, че много от нашите европейски съюзници може да не са в състояние да се включат. Съединените щати добиват много повече собствен петрол, отколкото всички европейски страни взето заедно. Така че можем да си позволим тази стъпка, а други не могат. Но работим заедно с Европа и нашите партньори, за дългосрочна стратегия, която да намали тяхната зависимост от руски енергоизточници", подчерта президентът на САЩ Джо Байдън.

Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви за „Ал Джазира“, че ЕС няма да забрани вноса на енергия от Русия. 

Той направи това изявление след обявяването от Вашингтон на нови санкции срещу Москва, които включват забрана на енергийните доставки.

Той заяви, че ЕС постоянно търси алтернативни източници на газ, тъй като е убеден, че има партньор, на когото не може да се разчита.

Борел също така заяви, че присъединяването на Украйна към ЕС е възможно, но няма да стане за една нощ.

Официалният представител подчерта, че Украйна не представлява заплаха за Русия, а ЕС няма да тласка Киев към война с Москва. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС