Кремъл настоява Киев да бъде неутрална държава по примера на Швеция или Австрия

Москва и Киев са доближили позициите си "доколкото е възможно" по предложението Украйна да придобие неутрален статут, съобщи водещият преговарящ на Русия Владимир Медински, цитиран от АФП.

Още в сряда Кремъл настоя Украйна да бъде неутрална държава по примера на Швеция или Австрия по време на преговорите с Киев за прекратяване на руската инвазия в Украйна. Киев, обаче, отхвърли предложението и заяви, че иска нейната сигурност да бъде гарантирана от международни сили.

„Темата за неутралния статут и неприсъединяването на Украйна към НАТО е една от ключовите точки на преговорите. Това е и точката, по която страните максимално доближиха позициите си“, съобщи водещият преговарящ на Русия Владимир Медински, цитиран от руските информационни агенции. Той добави, че има "нюанси", когато става дума за "гаранции за сигурност", поискани от Украйна.

Русия поиска Украйна никога да не се присъединява към западния военен алианс НАТО, както и настоява за нейната „демилитаризация“ и „денацификация“.

По думите на Медински днес преговарящите са "на половината път" към споразумение за "демилитаризация" на Украйна.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Владимир Зеленски, който участва в преговорите, обаче каза, че позицията на страната му не се е променила. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС