В Югоизточна Нигерия се наблюдава нарастване на насилието от миналата година, когато при различни нападения загинаха 130 полицаи

Въоръжени мъже, използващи динамит, нападнаха полицейски участък рано в неделя в неспокойния югоизток на Нигерия, ден след като двама полицаи бяха убити при друга атака в района, съобщи полицията.

Атаките в югоизточния щат Имо са новите прояви на насилие в нестабилния регион, където се засилва сепаратисткия екстремизъм. „Въоръжените мъже дойдоха с динамит в ранните часове на днешния ден и атакуваха част от гарата в Ору, но нападението беше отблъснато“, каза говорителят на щатската полиция Майкъл Абатам пред АФП. предаде БГНЕС. Той добави, че четирима от нападателите са убити, открити бяха и пет самоделни взривни устройства.

Кола се вряза в карнавал в Белгия, жертвите са поне шестима (СНИМКИ)

Абатам каза в събота, че редица въоръжени с експлозиви мъже са нападнали и полицейски участък в Умугума извън Овери, столицата на щата, убивайки двама полицаи. По думите му някои въоръжени мъже са нахлули и в резиденцията на Джордж Обиозор, лидера на Оханаез, културния съюз на етническата общност игбо, и са унищожили част от сградата с експлозиви. Обиозор не е бил вкъщи по време на нападението, каза той. „Ние сме по следите на нападателите, за да ги изправим пред съда“, каза той.

Въздушни сирени от 7 сутринта в Украйна

В Югоизточна Нигерия се наблюдава нарастване на насилието от миналата година, когато при различни нападения загинаха 130 полицаи и други служители по сигурността, както твърдят местните медии. Властите обвиниха за атаките или забраненото движение на коренното население на Биафра (POB), което води кампания за отделна държава на етническия народ игбо, или неговото въоръжено крило, известно като ESN. Групата отрича отговорност за насилието.

Сепаратистките движения в Нигерия са особено чувствителни, след като едностранното обявяване на независима република Биафра през 1967 г. от дисидентски офицери от армията на игбо предизвика 30-месечна гражданска война. В конфликта, а също от град и болести загинаха над 1 милион жители, повечето от които бяха от игбо.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: