В страната са влезли 50 000 деца

Половината от украинските бежанци в Молдова са под 18 години. Това означава, че в страната са влезли 50 000 деца. Така Молдова, в която има под 3 милиона души население, се изправя и пред друго предизвикателство - да намери училища и детски градини за украинските деца.

1000 от общо 50 000 украински деца в Молдова посещават училище. Бройката се променя, тъй като бежанците избират Молдова не за да оставят там за дълго, а за да са близо до дома и да се приберат при първа възможност. 90% от децата са избрали учене с руски език, което не  е проблем, тъй като в Молдова официално се говорят румънски и руски.

90% от бежанците в Молдова са настанени в домове на обикновени хора

Екип на NOVA посети едно от училищата, в които се преподава български език. Там учат и 9 украински деца, които мечтаят да се приберат вкъщи.

„Мъчно ми е за татко и за дядо”, казва Анисия Вязнюк - ученичка в 1 клас.

„Нашата задача беше децата да бъдат заети с нещо и да не мислят за тази трагедия, която се е случила на Украйна. Трябва да направим това, а и нямаме и избор, защото дечицата не са виновни, че всичко това се случи”, коментира Екaтерина Петрова - директор на лицей „Христо Ботев”.

 

 

Повече по темата гледайте във видеата.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.