В Киев за втори път е наложен комендантски час

И днес въздушни тревоги събудиха Одеса и жителите на черноморския град. Неизвестността около предстояща инвазия тревожи българската общност, която е една от най-големите в Одеса.

Властите съобщиха за опити за въздушни удари в града. Две ракети са били изстреляни, но са били прехванати или не са достигнали до целта си. 

Заловена е група, която е изкарвала украински мъже през границата с Молдова, които подлежат на мобилизация. Те са били задържани. 

Българските паметници се оказват най-близо до брега на Черно море, както центъра за български език и култура. В Одеса има паметник на Светите братя Кирил и Методий и плочи на Иван Вазов, Христо Ботев и Васил Априлов. Освен за физическото си оцеляване българите в Одеса се борят и за духовното си здраве.

80-годишният Димитрий Терзи отваря всеки ден българския център в Одеса, за да види всичко ли е на мястото си. Бесарабският българин не вижда, как и къде може да скрие от евентуални удари всички експонати. Димитрий, обаче, знае от баща си, че българския център в Одеса е бил бомбардиран през Втората световна война.

"Показват нашите, как гори горе, бомбата е попаднала на покрива, щетите са големи, но след войната самите пленени немци възстановяват тази сграда и много други", коментира той. 

Димитрий не мисли за напускане на града, в който българската култура е сред най-запазените.

Журналистката с български корени Мария Феодоровна, също е част от българския център в Одеса. В центърът на града ни показва паметници на българи – възрожденци живели в Одеса. Сред тях е плочата на Васил Априлов.

 

 

Други места, обединяващ българите в Украйна са постаментите на Христо Ботев и Иван Вазов.

"Ние редовно се събираме до паметника на Христо Ботев. Той за нас е важен, защото е живял и учил в Одеса", добавя Феодоровна. 

Мария не крие притеснението си, че паметниците на българската култура са близо до стратегически обекти и биха могли да пострадат при евентуални бойни действия.

"Тези паметници, за които говорим се намират в историческия център на града", казва още тя. 

Най-защитен, според българите, е паметника на Светите братя Кирил и Методий намиращ се в двора на Одеския университет.

Според общността ни запазването на българската история и култура е особено важно, именно сега – във време на война. 

 

 

Още гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.