Това се казва в седмичния брифинг на мисията

Внимателно следим неспиращата сред българския политически елит дискусия за възможни доставки на оръжия и амуниции за украинските националисти. За пореден път бихме искали да подчертаем, че подобна стъпка от страна на официална София едва ли ще съдейства за нормализиране на ситуацията в Украйна, както и ще усложни руско-българския диалог по много насоки в дългосрочен план. Това заявяват от Руското посолство, като част от седмичния брифинг на мисията.



За ситуацията с газa

„От днешния ден действа нов ред на плащания за доставките на руския газ за държавите, които са определени като „неприятелски“ в резултат на враждебната им политика спрямо Русия. В съответствие с новите правила плащанията ще се извършват с рубли чрез сметките в руските банки при запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори”, уточняват от посолството.

Лавров: Има напредък в преговорите между Русия и Украйна

„Русия, както и преди, продължава да доставя газ в пълен обем в съответствие със задълженията според действащите договори, включително чрез транзита през Украйна. Новия ред на плащания е направен по принуда в отговор на незаконно блокиране на руските валутни активи, която лиши страната ни от достъпа до получаваните за газ средства. Нямаме нито възможност, нито желание да доставяме газ безплатно в страните, които старателно се опитват да ни навредят. Отказът да се плаща с рубли ще се разглежда като неизпълнение на задълженията според договорите с всички произлизащи от това последици”, категорични са от руската мисия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов