За първи път опозицията сформира съюз от шест партии с общ кандидат

Решаващи избори в Унгария ще определят дали премиерът Виктор Орбан ще управлява четвърти мандат. Основната надпревара е между управляващата партия ФИДЕС и обединената опозиция, представлявана от Петер Марки-Зай.

За първи път опозицията сформира съюз от шест партии, обединени от желанието да свалят Орбан от властта. Над 8 милиона пълнолетни граждани имат право на глас, като избирателната активност до 15:00 часа надхвърляше 50 процента. Според социолози, партията на премиера Виктор Орбан има лек превес, но близките му връзки с руския президент Владимир Путин могат да окажат влияние върху резултатите.  

"Помолихме всички да гласуват за политическите партии, които могат да гарантират мир и сигурност. Владимир Путин не участва в изборите на Унгария, така че, за щастие, днес не трябва да се занимавам с този въпрос", заяви Орбан.

Според гласоподавателя Петер Унгария няма демокрация, така че няма свободни и честни избори - независимо от резултатите. Тези избори имат огромно значение и то не само за Унгария.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Габриела Винарова