Саморазправата станала на главен път Е79

Протест пред полицията във Враца, след като седем полски тира блокираха български микробус и нападнаха шофьора пред очите на сина му. По думите на пострадалия, ядосало ги това, че спазвал ограничението от 60км/час. Трима поляци са задържани. 

Петър Йорданов тръгнал да закара детето си на училище, както всяка делнична сутрин.

На главен път Е79 се озовал между няколко тира. Този, който бил зад него още на първата отсечка с ограничение до 60 км/ч започнал да го притиска и да примигва с фарове. На следващата такава отсечка, на която освен ограничение има и много неравности всичко се повторило.

Как преминаха протестите на пътно-строителните фирми в цялата страна (ОБЗОР)

“Камиона зад мен почна да ми свети с фарове, да свири с клаксона и да се опитва да ме изпревари”, разказва пострадалия Петър Йорданов. “В един момент тръгна да ме изпреварва. Там е ужасяващо за изпреварване за леки коли, камо ли за камиони. В насрещното в този момент се показаха коли. Подадох малко газ, за да може да се прибере зад мен”, казва още Йорданов.

Полският шофьор продължил да натиска клаксона и да подава светлинни сигнали. На разширение на пътя бусът на Петър изведнъж се оказал в капан -  блокиран между 7 камиона. Принудили го да спре и един от шофьорите започнал да се кара с него. 

“Дойде втори шофьор, който ми нанесе 2 удара в лявата част на главата. Детето изпадна в шок. Започна да плаче, а аз исках просто да го предпазя. Затворих вратата, при което другият шофьор удари 2 пъти стъклото,  третият път го счупи” ,разказва пострадалият.

Експерт: 115 загинали на пътя от началото на 2022 г., с 36 повече от миналата година

Съседи на Петър твърдят, че е умерен човек и едва ли е провокирал нападателите си.

“Това е своеволие от тяхна страна. Ние всички ще го подкрепим. Ние пътуваме почти всеки ден до Враца”, заяви кметът на селото Ивайло Диманов и допълни, че по пътя Монтана-Враца има трудни за преминаване участъци. 

За да бъдат заловени нападателите, Петър карал след тях по пътя и държал връзка с телефон 112. 

Така 7 полски тира били спрени от патрул край село Люти дол и извършителите са задържани. В ареста преспахли двама от тях, които са разпознати от пострадалия и детето му. Пред разследващите твърдели, че извършителят е друг и не е между тях. 

Образувано е досъдебно производство за хулиганство. За случаи като този законът предвижда лишаване от свобода, но само ако извършителят има криминално минало. Ако няма - наказанието е административно с глоба от 1000 до 5000 лева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.