От Белия дом уточняват, че посещението му не е враждебен жест към Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън посети завод на Lockheed Martin Corporation - един от най-големите подизпълнители на поръчки на Пентагона. То обаче не бива да се разглежда като враждебен жест към Русия, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Тя беше попитана дали Байдън се опасява, че посещението му в завода, където се произвеждат противотанковите системи Javelin, доставяни и за Украйна, ще бъде възприето като провокация към Москва.

Тръмп обвини Байдън, че е жертвал енергийната независимост на САЩ

"Президентът посещава този завод днес, за да демонстрира уважение към американската индустрия, американската изобретателност, мощта на американската армия и способността да подкрепи Украйна във войната ѝ срещу руската агресия. Така че не, той не изпитва този страх. Всъщност, той вижда в това възможност да благодари на американците за подкрепата им в усилията ни да помогнем на Украйна", каза Псаки.

Тя бе попитана дали САЩ вече са на етап, в който доставките на „Javelin” и „Stinger” ще бъдат преустановени и какво може да се достави на Киев, докато американските производители попълнят запасите си.

САЩ СЛЕД СПИРАНЕТО НА ГАЗА: Няма да оставим Москва да сплашва други страни

"Най-голямото предизвикателство за нас е финансирането, тъй като разполагаме с ограничени средства. Остават ни около 250 милиона долара", отбеляза Псаки.

С оглед на това, подчерта тя, Джо Байдън ще продължи да настоява пред Конгреса да одобри искането на американската администрация от миналата седмица за отпускане на допълнителни 33 млрд. долара в подкрепа на Украйна – "в областта на сигурността, икономиката и хуманитарната помощ". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС