Вирусът е стар и медицинските специалисти го познават добре

Световната здравна организация свиква спешна работна среща на експерти заради маймунската шарка, която се появява във все повече европейски страни.  За случаи на заразата последно вече докладваха и в Германия. По официални данни, заразените в Европа вече са над 100.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, познато за медицината много отдавна, но не и с толкова бързо разпространение, каквото се регистрира в момента. Експертите по заразни болести определят постоянната поява на нови случаи като нещо, което не са виждали до сега.

Първите симптоми на вируса са треска, главоболие и умора. Може да се стигне до мускулни болки и подуване на лимфни възли. Появяват се и типичните за шарката обриви по лицето и тялото.

Все още се проучва защо вирусът е започнал да се разпространява толкова бързо в различни държави. А как точно става това е ясно - най-честият начин е след близък контакт с болен, това включва - от сексуален контакт - до обикновено докосване на кожата на заразен. И не само - понякога е достатъчно дори докосване на дрехи и продължителен контакт лице в лице със заразения.

Само в петък - случаи на маймунска шарка се появиха и в Германия, и в Белгия. А информацията за новозаразените се променя всяка минута.

„Такова нещо не сме виждали никога досега. Имаме безпрецедентна група от нови случаи. Необичайното е, че се разпространяват географски на различни места и не сме сигурни колко са свързани различните клъстери”, твърди  Джими Уитуорт - експерт по заразни болести в Лондон

На 7 май във Великобритания е първият регистриран случай в европа. Заразеният се е върнал от Нигерия. Свободното пътуване след пика от COVID-19 се смята за една от причините за бързото разпространение. Но не всички заразени - са били в Африка.

„Пациентът при нас няма история на пътуване. Не е бил и при животни, които се считат за "преносители" на заразата”, заяви д-р Ерика Шеной - вирусолог в САЩ.

Вирусът е стар и медицинските специалисти го познават добре. Първите симптоми се проявяват до 2 седмици. А карантината продължава 21 дни, казва проф. Кантарджиев.

„Болки по гръб, мускули, главоболие, поява на обриви, мехурчета, първите са по лицето, но след това се появява по цялото тяло, центробежен обрив - по крака, ръце, по ходила и тяло”, обобщава симптомите проф. Тодор Кантарджиев - съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Досега единственият регистриран случай извън Африка е от 2003 година в САЩ. Възможно ли е вирусът да стигне и нашите граници?

„Рискът за българите е много нисък, трябва да се засили граничният контрол в Африка, хората които имат близък контакт, защото се доказа, че първите заразени са с много близък контакт – мъже”, категоричен е професор Кантарджиев.

Въпреки бързото разпространение съветът на експертите е да се запази спокойствие.

“Разпространението на вируса след близък контакт - като сексуален контакт, е високо. Но разпространението между хора без близък контакт - е ниско”, категоричен е Стефан де Керсмакер - говорител на Европейската комисия.

 „Сега няма нужда от паника. Това няма да се разпространи и да причини епидемия, каквато има коронавирусът”, посочва и Джими Уитуорт - експерт по заразни болести в Лондон.

От тази група вируси е и позната ни -  едра шарка.

„От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Това трябва да се отбележи, е че хората с едра шарка са млади хора, до 40-годишна възраст, значи неваксинирани за едра шарка”, заяви професор Кантарджиев.

Проучванията до момента сочат, че шансът за заразяване при ваксинираните е по-малък. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.