Той настоя за пълно спиране на търговските отношения с Русия

Видеообръщението на Зеленски беше главното събитие на първия ден на форума в Давос. Президентът на Украйна каза, че икономическият елит трябва да се погрижи Русия да усети последиците от непровокираната агресия срещу съседната страна.

"Гарантирам ви, че войната изобщо нямаше да започне, ако международната общност действаше превантивно, а не като реакция на вече станалото. Призовавам ви и сега - не чакайте фатална атака. Не чакайте Русия да използва биологично, химическо или дори ядрено оръжие. Не чакайте агресорът да усети, че светът не е достатъчно решителен. Действайте веднага и с максимална сила.", призова украинският държавен глава. 

Зеленски посочи редица конкретни неща, които останалите държави могат да направят, за да санкционират ефективно Русия, че започна войната. Ембарго на руския петрол, пълна блокада на руските банки в целия свят, търговски санкции и изключване на руския IT сектор от световната система.

"Имаме нужда и не само от оръжието, което вече получихме, а от всичко, за което помолихме", заяви Зеленски.

Нуждата от оръжие е все по-очевидна на фронта. В последните няколко дни Русия активизира атаките си срещу украинските позиции в Донбас. Руските войски напредват в опитите да обкръжат Северодонецк. Завземането му би означавало пълен контрол над Луганска област. Според оценки на западни военни експерти, Русия може да опита и офанзива в Южна Украйна, за което усилено се готви в последните дни. 

Зеленски заяви още, че Украйна се нуждае от финансиране не по-малко от 5 милиарда долара месечно.

A руският войник, обвинен в убийството на цивилен, получи доживотна присъда.

Вадим Шишимарин си призна, че е застрелял възрастен мъж в област Суми в началото на войната. Адвокатът му каза, че е действал по заповед на командирите му. Предстои обжалване. Това е първата присъда за военни престъпления, извършени от руски войници. Украйна, заедно с редица международни следователи, проверява стотици сигнали за убийства, изнасилвания и мародерство.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.