В новата стратегическа концепция на алианса за първи път се обръща внимание на Китай

Русия ще бъде определена като най-значителната и пряка заплаха за нашата сигурност, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в навечерието на предстоящата идната седмица в Мадрид среща на върха на страните от пакта.

Той добави, че се предвижда обсъждането на новата стратегическа концепция на алианса, в която за първи път се обръща внимание на Китай и се отчита заплахата, която страната създава за сигурността и ценностите на отбранителния съюз. По неговите думи 80 на сто от граждантите на държавите от НАТО подкрепят повишаването на отбранителните разходи, а над 70 на сто одобряват участието на страната им в пакта.

Столтенберг съобщи, че на срещата в Мадрид ще бъдат взети решения за укрепване на съюзническите сили за отбрана, за да бъде осигурена защита на всяка педя от територията на алианса, по всяко време и от всяка заплаха. По неговите думи се очаква решение по източния фланг да бъдат разположени допълнителни сили, до числеността на бригади. Участниците ще потвърдят целта за достигане на разходите за отбрана до поне два процента от БВП.

Предвижда се да бъдат одобрени следващи стъпки за продължаване на подкрепата за Украйна. Столтенберг уточни, че се подготвя преоборудването на украинските войски, така че от съветско да преминат на въоръжение по изискванията на НАТО. 

Столтенберг: Войната в Украйна може да продължи години

Войната в Украйна започна през 2014 г. със завземането на Крим, а през февруари тази година се задълбочи, посочи той. По неговите думи поуката досега е колко е важно в уязвимите зони да има предварително изпратено военно оборудване. 

Войните са непредвидими, трудно е да се предскаже ходът на войната. Изходът се определя от съчетанието на способности, желание и боен дух, обобщи генералният секретар. По неговите думи войната в Украйна може да продължи "седмици, месеци или години". Важно е да бъдем готови, ако бъде продължителна, добави той и изрази надежда военните действия да спрат възможно най-скоро.

По повод желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО и съпротивата на Турция, Столтенберг изрази надежда да се постигне решение и двете скандинавски държави да се присъединят към алианса колкото може по-бързо. Отчитаме тревогите на Анкара, отбеляза той.

Това, което най-много харесвам и не харесвам в моята работа, е, че трябва да работя с 30 държави. Трудно е, споровете винаги са били част от нашата работа, но когато постигнем съгласие, удовлетворението е голямо, обобщи Столтенберг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА