Църквата отбелязва рождението на Свети Йоан Кръстител

Еньовден е! Православната църква отбелязва рождението на Свети Йоан Кръстител. От прастари времена хората вярват, че в полунощ срещу Еньовден небето се отваря - стават чудеса, но и черни магии. Според поверието на днешния ден тревите и билките имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според народа Еньовден е далечното начало на зимата - казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето „трепти”, „играе” и който види това, ще бъде здрав през годината.

Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

Вярва се, че преди да „тръгне към зима” слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Забравените традиции на Еньовден бяха възпроизведени край древното тракийско светилище до димитровградското село Каснаково. Посрещнаха слънчевите лъчи и се окъпаха в росата. Според традицията сутрешната роса лекува човешките душа и физика. Древните българи вярвали, че това носи здраве, а наричанията на Еньовден носят добро. „Важно е да пазим тези традиции, защото те са си наши. Те са богатство – невероятен фолклор, празници и приказни, вълшебни места”, смята писателят Искра Урумова.

Във Велико Търново хиляди жители и гости на града се събраха на историческата Самоводска чаршия, за да отбележат празника на билките. В духа на традициите хората преминаха под венец от прясно набрани 77 лечебни растения. И тази година венецът беше пазен от момичета с венци и народни носии. Кулминацията на Еньовден в старата столица беше традиционно българско хоро.

Повече за празника гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.